Jašterské víno je novovzniknuté vinárstvo pri Vieche Jašter v Hlohovci. Pestovanie viniča je v rodinnej tradícii od prvej československej republiky, kedy žiaľ režim zlikvidoval rodinne vinárske domy a vinice boli zobrané do družstevného vlastníctva. Napriek tomu pestovanie viniča, aj keď v malom, a výroba vína v rodine stále pokračovala.
V roku 1995 sme začali podnikať v oblasti gastronómie, kde nám práca ukázala, že víno je súčasťou každej gastronómie. Na trhu sa nachádzalo množstvo vín nízkej kvality. V tom istom čase sa na Slovensku formovali noví súkromní vinári, a tak sme sa rozhodli aj my ísť touto cestou. Cestou výroby vlastného produktu. V roku 1998 sme požiadali o vrátenie viníc, bohužiaľ proces trval takmer 8 rokov, kým sme sa vôbec dostali k 1 ha vinice vo veľmi zlom stave.
V súčasnej dobe obrábame 2,5 ha viníc v rôznych lokalitách. Prvou sú takzvané Damašky, ktoré sa nachádzajú na pohorí Nitrianska pahorkatina a majú rozlohu 1 ha. Ide o takmer 60 ročnú vinicu, s odrodami Fetasca alba (Bratislavská leánka), Müller Thurgau, viac ako 20 druhov stolových odrôd a 20% zastúpenie viníc tvoria odrody modrého hrozna, a to Frankovka modrá, Dornfelder a Alibernet. Ďalšou vinicou vo výmere 1,25 ha je Považský Inovec, nazývaný aj Ruženná hoľa – Malý amfiteáter. Jedná sa o 60 ročnú terasovitú vinicu s odrodou Veltlínské zelené, podsadená je odrodou Chardonnay a odrodou modrého hrozna Cabernet Sauvignon. Tretím rokom odrábame vinicu na Starej hore na Považskom Inovci, cca 0,5 ha, odroda Modrý Portugal.
Oficiálnu výrobu sme chceli otvoriť už v roku 2020, nanešťastie došlo k pandémií Covid-19,a preto sme zaregistrovali naše malé rodinné vinárstvo až v roku 2023. Výroba vína je súčasťou nášho gastronomického zariadenia a pýšime sa, že patríme k malému množstvu podnikov, kde predaj vína je stále väčší ako predaj piva.
Odrodová skladba z vlastného vinohradu je Dievčie hrozno, Chardonnay, Modrý Portugal, Alibernet, Rosé ( zmes červených), Veltlínske zelené, Müller Thurgau. Ďalej však hrozno i kupujeme, z lokality Hlohovca a to Iršai Oliver, Rulandské šedé, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon a Hron. Našim cieľom je podporovať malopestovateľov a výrobu staviame na tradičných hodnotách s minimálnym zasahovaním do výroby podpornými preparátmi. Samotný proces výroby je založený na odkalení muštu a následným kvasením za pridania chladiaceho systému na teplotu 16 stupňov °C .Cieľom je zachovať odrodovosť a samozrejme aj charakteristiku ročníka zberu .Vina predávame v 0,75l fľašiach, prípadne čapujeme do 3, 5, 10 litrových bag in box-ov. Máme desiatky ocenení zo slovenských výstav. Tohto roku nastupuje sezóna výstava z prvej výstavy si odnášame zo 4 vzoriek 1 zlato a 3 striebra. Máme v pláne zúčastniť sa minimálne ďalších 6 vystav so širším sortimentom vín.
Sme aktívni členovia medzinárodného spolku EVIRS a naše vína a podujatia sú známe v širokom vinárskom okolí. O výrobu sa stará Pavol Tutura st., Pavol Tutura ml. a Ľuboš Richter .V spolupráci s gastronómiou sme sa zúčastnili desiatok rôznych prezentácii, somelierstva, ochutnávok vín vrámci Slovenska, Poľska, Rakúska, Maďarska a Moravy. Našim cieľom bolo reprezentovať Hlohovec ako vinárske mesto s tisícročnou tradíciou a z toho dôvodu sme zakladateľmi Cechu vinárov Hlohovecka od roku 2005.Pavol Tutura je predseda Cechu. V našej ponuke vo Vieche Jašter okrem Jašterských vín nájdete aj vína všetkých členov Cechu vinárov Hlohovecka. Okrem tradičnej gastronómie a vinárska budujeme v regióne turistické trasy, v dnešnej dobe takmer 50 km cyklisticko-náučných trás s rozmiestnením 28 náučných tabúľ v meste Hlohovec a jeho okolia. Viecha jašter a jej vinárstvo je patrónom aj domovom tradičných vinárskych podujatí.